Το «Κόλχαας» του Νίκου Αλεξίου στο ΚΕΤ : κριτικές για την παράσταση

Από τις 18 Οκτωβρίου 2016, κάθε Τρίτη στις 21:00.

{Κρατήσεις απαραίτητες στο 213.00.40.496}


 

«Ο Αλεξίου μεταμορφώνεται διακριτικά αλλά ουσιαστικά για κάθε ρόλο, αναπαριστά ζωντανά τεράστιες μάχες, μυστηριώδεις συναλλαγές, ζωηρούς καλπασμούς, όλα χωρίς να σηκώνεται στιγμή από την καρέκλα που έχει στήσει πάνω σε ένα μαύρο ξύλινο βάθρο, σαν σέλα πάνω στα μαύρα άλογα για τα οποία ξεκίνησε αυτή η αιματηρή εξέγερση. Πρόκειται για ένα tour de force ερμηνείας και εναλλαγής συναισθημάτων, και μια δουλειά η οποία βλέπεις πως έχει ζυμωθεί και ραφιναριστεί μέσα από την πολύχρονη τριβή της, σε φοβερές λεπτομέρειες.»

(Μανώλης Βαμβούνης, Gkoultouroblog)


«Ένας εξαιρετικός μονόλογος που παίζεται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά! Μια παράσταση χωρίς σκηνοθετικά τερτίπια, που, όμως, σε καθηλώνει. Ο Ν. Αλεξίου, σε ένα ρεσιτάλ ερμηνείας, μεταφέρει στη σκηνή ένα λογοτεχνικό κείμενο με μοναδικό τρόπο. Με την μεστή και ζεστή του φωνή και την απειροελάχιστη κίνηση σε κάνει να ονειρευτείς τον Κόλχαα και να αγωνιάς για την εξέλιξη της υπόθεσής του. Αν και σκηνικά και κουστούμια δεν υπάρχουν και αν και ο ηθοποιός δεν σηκώνεται ποτέ από την καρέκλα, καταφέρνει να μας μεταφέρει τόσο έντονες εικόνες, ώστε να νομίσουμε ότι περιπλανιόμαστε και εμείς μέσα στους λασπωμένους δρόμους και τα δάση, καβάλα σε άλογα, και να αγωνιούμε για την τύχη του Κόλχαα, που από φιλήσυχος οικογενειάρχης εξελίσσεται σε αντάρτη, ο οποίος με τον στρατό του αλωνίζει τη φεουδαρχική Γερμανία! Η διήγηση είναι τόσο φρενήρης μαζί και συναισθηματική και ο Αλεξίου τόσο γλαφυρός, αλλάζοντας ρόλους και κάνοντας καλπασμούς, ώστε η μια φορά που θα δεις την παράσταση δεν φτάνει! Ο ηθοποιός καταφέρνει να σε πάρει μαζί του, να καλπάσεις μαζί με τη συμμορία, να σε μαγέψει και να βγεις γεμάτος εικόνες από το θέατρο.

Εκτός από την ερμηνεία ο Νίκος Αλεξίου έχει κάνει και την μετάφραση, την δραματουργική προσαρμογή, αλλά και την σκηνοθεσία. Λιτή παράσταση, μυστήριο, μάχες, αγωνία. Ο Αλεξίου μεταμορφώνεται σε κάθε ρόλο, δίνοντάς μας συνολικά μια μεστή ερμηνεία, ανάλογη της ωριμότητάς του ως ηθοποιός.»

(Ηρώ Μητρούτσικου, Attikipress.gr)


 

«Μία από τις ωραιότερες, πιο έντονες συναισθηματικά και εξαιρετικές παραστάσεις, που ανεβαίνει για 5η χρονιά, είναι ο «Κόλχαας» του Χάινριχ φον Κλάιστ, σε ερμηνεία και σκηνοθεσία του Νίκου Αλεξίου. (…) Αν δεν την έχετε δει, πρέπει οπωσδήποτε να το κάνετε…»

(Culturίστριες, radioboot.gr)


«Ο Νίκος Αλεξίου πήρε τη θέση του στην καρέκλα και ξεκίνησε να μας διηγείται την ιστορία… κι αυτόματα στα μάτια μας παρουσιάστηκαν λιβάδια με άλογα, οι άρχοντες κι ο έμπορος αλόγων, οι λασπωμένοι δρόμοι, οι φωτιές και οι κραυγές των πολεμιστών, ακούσαμε τον αέρα να σφυρίζει μέσα στα δέντρα, το νερό στα ποτάμια…

Μη νομίσεις πως υπήρχε κάποιος προτζέκτορας που τα έδειχνε όλα αυτά ή κάποια μουσική επένδυση. Ο αφηγητής μάς τα πρόσφερε όλα αυτά, με το λόγο και τη φωνή του – μεταμορφωνόταν στα πρόσωπα της ιστορίας και τα στοιχεία της φύσης. Μου θύμισε τους παππούδες στο καφενείο του χωριού, που διηγούνταν ιστορίες από τα παλιά και εμείς, παιδάκια συνεπαρμένα, παρακαλάγαμε να μην τελειώσουν ποτέ!»

(Sin Radio)


«Η νουβέλα Κόλχαας είναι από τα λίγα κείμενα που με πείθουν για την καταφυγή του θεάτρου στην αφηγηματική λογοτεχνία. (…) Ηταν ευτυχής η απόφαση του Νίκου Αλεξίου να μεταφράσει, να σκηνοθετήσει και να ερμηνεύσει τον Κόλχαας χωρίς καμιά άλλη έννοια θεατρικότητας πλην του αυθεντικού λόγου. Καθισμένος σε μια καρέκλα, όπως κάποιος λαϊκός αφηγητής, στην πανήγυρη, στο καφενείο, στο εργοστάσιο, στο συνδικάτο, ο Αλεξίου με λόγο κρουστό, με χυμούς λαϊκού οίστρου, με έξοχους ρυθμούς, με τη γνήσια λαϊκή παραστατική χειρονομία, εκθέτει το θαυμάσιο κείμενο και αναδεικνύει και το αφηγηματικό τάλαντο του Kleist (…). Ο Αλεξίου προσφέρει υψηλή υποκριτική, μάθημα σαφήνειας και ευκαιρία για στοχασμό πάνω σε σύγχρονές μας καταστάσεις

(Κώστας Γεωργουσόπουλος, «Τα Νέα»)


«Στην πορεία κάθε ικανού ηθοποιού φτάνει πάντα, πιστεύω, σε χρόνο ανύποπτο, μια ιδιαίτερη, μια μοναδική στιγμή. (…) Κάτι που τον απογειώνει. (…) Η στιγμή αυτή για τον Νίκο Αλεξίου είναι ο Κόλχαας. (…) Καρφωμένος σε μια καρέκλα, χωρίς σκηνικά, χωρίς εφέ και σουσούμια, μόνος με τον λόγο του Κλάιστ, (…) παλεύει γενναία και κερδίζει: με καθήλωσε ― μας καθήλωσε όλους ― επί μια ώρα και είκοσι λεπτά. Ο Νίκος Αλεξίου, αν και χωρίς τρίτο ― σκηνοθετικό ― μάτι από κάτω, άφησε πίσω ευκολίες και μανιερισμούς και λιτός, απόλυτα λιτός, αντιμετωπίζει παλικαρίσια την πρόκληση.

Εκτός απ’ το ότι το συγκλονιστικό αυτό κείμενο για την Κοινωνική Αδικία (με κεφαλαία τα αρχικά…) είναι σαν σημερινό ― εκεί και τότε σαν εδώ και τώρα… ―, η ερμηνεία του Νίκου Αλεξίου, που υπογράφει επίσης μετάφραση, δραματουργική προσαρμογή και σκηνοθεσία, είναι εξίσου συγκλονιστική, η σημαντικότερη στην καριέρα του

(Γιώργος Σαρηγιάννης, «Το Tέταρτο Kουδούνι»)


«Ένας συγγραφέας του 19ου αιώνα, ο Χάινριχ φον Κλάιστ, αποκτά αίφνης μια παράξενη οικειότητα που τον μεταβάλλει σε προσιτό και διαχρονικό. Το έργο του αναλύεται με εμβρίθεια και αποδίδεται με υπευθυνότητα το αίσθημα δικαίου που το διαπερνά απ’ άκρου εις άκρον. Μια νωπογραφία υπέροχης φαντασίας, μια πυξίδα αξιών, μια σήμανση προς τα σημαντικά της ζωής. Γαλήνη, ψίθυρος, ρυθμός, καλπασμός, κρότος, σάλπισμα, αντάρα μάχης. Πείσμα, πάθος για δικαιοσύνη, εκδίκηση. Η τραγική ιστορία του επαναστάτη Μίχαελ Κόλχαας χωρίς ανάσα. Και παραφράζοντας τον Κλάιστ, θέλω να επισημάνω πως μπορεί μεν το θέατρο να είναι δύσκολο παιχνίδι, ο Νίκος Αλεξίου όμως τράβηξε το πιο σωστό χαρτί κι ας μην ήξερε τα κόζια.»

(Ειρήνη Αιβαλιώτου, «Cat Is Art»)


«Ρεσιτάλ ερμηνείας έδωσε (…) ο Νίκος Αλεξίου στην παράσταση Κόλχαας, η οποία βασίζεται στο ομώνυμο αφήγημα του Χ. Φ. Κλάιστ.»

(Μαρία Κρύου, «Αθηνόραμα»)


«Ο ηθοποιός μόνος επί σκηνής, καθισμένος για 80 λεπτά περίπου σε μια καρέκλα, δίνει στην κυριολεξία ρεσιτάλ ερμηνείας σε μια παράσταση που σκηνοθετικά βασίζεται στον εσωτερικό ρυθμό της αφήγησης, μετουσιώνοντας τα πρόσωπα που εναλλάσσονται με τον ρόλο του αφηγητή και τα γεγονότα σε εικόνες ζωντανές που χαράζουν στην φαντασία την τραγική ιστορία του ήρωα του Κλάιστ, από την άνοδο στην πτώση και από την ευτυχία στην καταστροφή…»

(Theater.View)

————————————————————————————————————————–

 

Διασκευή, μετάφραση, σκηνοθεσία, ερμηνεία: Νίκος Αλεξίου. / Μουσική : Χρήστος Ξενάκης. / Χειρισμός ήχου και φωτισμών : Γιάννης Ζέρβας. / Διάρκεια παράστασης : 75 λεπτά.

10 € (γενική είσοδος) / 8 € (φοιτητικό, άνω των 65 ετών) / 5 € (κάρτα ανεργίας, κάρτα ΣΕΗ, ΑΜΕΑ).

———————————————————————————-

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΩΝ

Κύπρου 91Α & Σικίνου 35Α

Κυψέλη

213 00 40 496
69 45 34 84 45
info@polychorosket.gr

site | facebook | instagram | twitter


ΠΡΟΣΒΑΣΗ

με αυτοκίνητο: εύκολο παρκάρισμα | με λεωφορείο (στάση Καλλιφρονά): 054, 608, 622, Α8, Β8 | με τρόλεϊ (στάση Καλλιφρονά): 3, 5, 11, 13, 14 | (στάση Πλατεία Κυψέλης): 2, 4 | με ΗΣΑΠ: Άγιος Νικόλαος (12 λεπτά με τα πόδια)

>> το ΚΕΤ στον χάρτη

Χορηγοί επικοινωνίας

ΜεταΔεύτερο | ertopen | popaganda | deBop artic.gr | culturenow.gr | all4fun | ForFree  | mikrocosmos | Θεατρομάνια |  MindTheArt  | gkoultoura | ΤοΡαδιόφωνο | Independent | e.tetRadio   | Beton7ArtRadio  | Cat Is Art | SinRadioMusicSociety   |  boemradio  |  duduka |  poplie  | φόρμιγγα art


Ο εξοπλισμός των κινηματογραφικών προβολών

είναι μια ευγενική χορηγία της

www.tvsav.gr


 

 

 

 

Advertisements

4 σκέψεις σχετικά με το “Το «Κόλχαας» του Νίκου Αλεξίου στο ΚΕΤ : κριτικές για την παράσταση

  1. Παράθεμα: duduka theater

Τα σχόλια είναι κλειστά.