εργαστήριο θεατρικού παιχνιδιού για παιδιά και εφήβους

Η ομάδα Elephas tiliensis, σε συνεργασία με το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, πραγματοποιεί εργαστήρια εκπαιδευτικού δράματος για παιδιά και εφήβους.

Συντονίστρια των εργαστηρίων είναι η Δέσποινα Αναστάσογλου.
Συνεργάτης, η Ειρήνη Γκαρανέ.

Σκοπός του σεμιναρίου είναι τα παιδιά και οι έφηβοι να γνωρίσουν και να καταλάβουν τον εαυτό τους και τον κόσμο γύρω τους. Με ποικίλα δημιουργικά εργαλεία όπως το θέατρο, το παιχνίδι, ο αυτοσχεδιασμός, η σωματική άσκηση και μέσα από μια συλλογική διαδικασία, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν τη σχέση τους με τη ευρύτερη ομάδα και να ορίσουν τη θέση τους σε σχέση με το κοινωνικό τους περιβάλλον.

Λίγα λόγια για το εκπαιδευτικό δράμα.
Με εργαλεία από το θέατρο και το παιχνίδι, σκοπός είναι τα παιδιά και οι έφηβοι γνωρίσουν και να καταλάβουν τον εαυτό τους και τον κόσμο γύρω τους, ώστε να αντιληφθούν καλύτερα τη θέση τους μέσα στο σύνολο και στο κοινωνικό περιβάλλον. Είναι μια διαδικασία συλλογική, συνεργατική και δημιουργική, πυρήνας της οποίας είναι η σχέση μεταξύ του ατόμου και της ομάδας. Δε μας ενδιαφέρει εδώ το αποτέλεσμα μιας θεατρική παράστασης, αλλά η ίδια η διαδικασία, σα μια πορεία προς την ανακάλυψη του εαυτού. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος, αλλά μόνο η γνωριμία με έννοιες και συνθήκες, τις οποίες επανακαλύπτουμε σαν από την αρχή, ορίζοντας ξανά τον εαυτό μας και τη θέση του σε σχέση τους άλλους.
Αυτοσχεδιασμός, παιχνίδια ρόλων, σωματική άσκηση, ασκήσεις φαντασίας, γραπτά κείμενα των ίδιων των παιδιών είναι, μεταξύ άλλων, τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε. Η αφορμή μπορεί να είναι οποιαδήποτε, ένα τραγούδι, μια ιστορία, ένα βιβλίο, ένα παραμύθι, μια εικαστική εγκατάσταση, ένα ιστορικό γεγονός, μια είδηση, μια φωτογραφία.
Στην περιοχή της Κυψέλης, στο ΚΕΤ ξεκινούν τα εργαστήρια για παιδιά και εφήβους.

Για μαθητές α’, β’ και γ’ δημοτικού : κάθε Παρασκευή, ώρες: 16:00 → 17:00.
Για μαθητές δ’, ε’ και στ’ δημοτικού : κάθε Παρασκευή, ώρες: 17:15 → 18:15.
Για εφήβους : κάθε Σάββατο, ώρες: 11:30 → 13:00.

ΈΝΑΡΞΗ
Παρασκευή 6 & Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

ΛΗΞΗ
Παρασκευή 22 & Σάββατο 23 Ιανιουαρίου 2016

ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
100 ευρώ.
(10 μαθήματα, από τις 6 & 7 Νοεμβρίου έως τις 22 & 23 Ιανουαρίου)

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
info@polychorosket.gr και στο τηλέφωνο: 213.00.40.496
(περιορισμένος αριθμός συμμετοχών)

Η Δέσποινα Αναστάσογλου είναι φιλόλογος και σκηνοθέτης θεάτρου. Έχει σπουδάσει Ελληνική Φιλολογία – κατεύθυνση Γλωσσολογίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και υποκριτική στο Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας.
Είναι σκηνοθέτης της ομάδας θεάτρου Elephas tiliensis.
Έχει εκπαιδευτεί στο εργαστήρι του Θεάτρου Πόρτα πάνω στο Δράμα στην Εκπαίδευση – drama in education. Εργάζεται με ομάδες ενηλίκων στο πλαίσιο εργαστηρίων υποκριτικής και με ομάδες παιδιών και εφήβων. Κέντρο της εργασίας είναι το κείμενο και η γλώσσα. Ως σκηνοθέτης και ηθοποιός έχει συνεργαστεί με το Εθνικό θέατρο, το Θέατρο Τέχνης, το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, το Θέατρο του Νέου Κόσμου και το Θέατρο Πορεία. Σχεδιάζει παραστάσεις και εργαστήρια για εφήβους που εντάσσονται και λειτουργούν συμπληρωματικά με το αναλυτικό πρόγραμμα της Β’βάθμιας εκπαίδευσης.
Είναι καθηγήτρια ελληνικής φιλολογίας.

Η Ειρήνη Γκαρανέ είναι νηπιαγωγός, ειδικευμένη στην θεατρική αγωγή μετά από διετή φοίτηση στα σεμινάρια θεατρικής αγωγής του εργαστηρίου του θεάτρου Πόρτα.

Advertisements

Μια σκέψη σχετικά μέ το “εργαστήριο θεατρικού παιχνιδιού για παιδιά και εφήβους

Τα σχόλια είναι κλειστά.