Αυτό που εγώ ονομάζω λήθη | Laurent Mauvignier – Άσπα Τομπούλη – Νίκος Νίκας

Το κείμενο το πολυβραβευμένου Γάλλου συγγραφέα Laurent Mauvignier Αυτό που εγώ ονομάζω λήθη παρουσιάζεται από τις 3 Οκτωβρίου, κάθε Σάββατο και Κυριακή, στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, σε μετάφραση του Σπύρου Γιανναρά (εκδόσεις Αγρα), σκηνοθεσία της Άσπας Τομπούλη και ερμηνεία του Νίκου Νίκα. Είναι η πρώτη φορά που το κείμενο αυτό παρουσιάζεται θεατρικά στην Ελλάδα.

30 Δεκεμβρίου του 2009 : ο Μικαέλ Μπλεζ, 25 ετών, γάλλος υπήκοος με καταγωγή από την Μαρτινίκα, μπαίνει σε ένα σούπερ μάρκετ Carrefour στη Λυών, παίρνει ένα κουτάκι μπύρα και το πίνει. Τέσσερις σεκιουριτάδες τον πλησιάζουν, τον οδηγούν στα υπόγεια του καταστήματος και τον ξυλοκοπούν άγρια. Ο νεαρός πεθαίνει από μηχανική ασφυξία. Οι κάμερες ασφαλείας του σούπερ μάρκετ έχουν καταγράψει τα πάντα. Ο εισαγγελέας, σοκαρισμένος από την ηθελημένη και απροκάλυπτη βία που αποτυπώνεται στα video, δηλώνει ότι «είναι απαράδεκτο να πεθαίνει κανείς για μερικά κουτάκια μπύρας». Οι δράστες παραπέμπονται. Η είδηση απασχολεί για λίγες μόνο μέρες τις αστυνομικές στήλες των γαλλικών εφημερίδων και στη συνέχεια λησμονείται.

Με αφορμή τη δολοφονία του Μπλεζ, ο Mauvignier εστιάζει σε θέματα καίρια και οδυνηρά για τον σημερινό πολίτη, κυρίως στην άλογη βία και την αγριότητα της καθημερινότητας με συνήθη θύματα μετανάστες, άστεγους, ανθρώπους του περιθωρίου. Τον ενδιαφέρει η λήθη και η σιωπή που σκεπάζουν τον θάνατο ενός αφανούς, ενός κοινωνικού παρία, ενός πολίτη που η φωνή του δεν ακούγεται ποτέ. Μέσα από την αφήγηση ενός ανώνυμου αφηγητή, ο Mauvignier δημιουργεί ένα κείμενο μοναδικής πυκνότητας και δύναμης, ένα κείμενο που μετατοπίζεται αδιάκοπα μιλώντας άλλοτε από την σκοπιά του θύματος, άλλοτε από την σκοπιά των θυτών, των γονιών του θύματος ή τυχαίων ανθρώπων.

Επιχειρώντας να διατυπώσει σε λόγο την απουσία και τον πόνο, το τραύμα μιας παράλογης δολοφονίας και μιας παράλογης καθημερινότητας, ο Mauvignier συνθέτει ένα κείμενο βαθύτατα πολιτικό. Φέρνει τον θεατή αντιμέτωπο με τις έννοιες της ατομικής ευθύνης απέναντι στα κοινά, της συλλογικής μνήμης, της ενοχής και, εν τέλει, της βαθύτερης ηθικής υπόστασης του πολίτη στις σημερινές κοινωνίες.

Με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, των εκδόσεων Άγρα και της Δραματικής Σχολής Αθηνών Γ. Θεοδοσιάδη.

Το βιβλίο «Αυτό που εγώ ονομάζω λήθη» κυκλοφορεί σε μετάφραση του Σπύρου Γιανναρά από τις εκδόσεις Άγρα.

μετάφραση: Σπύρος Γιανναράς (εκδ. Άγρα) / σκηνοθεσία : Άσπα Τομπούλη / σκηνικά, κοστούμια: Άση Δημητρολοπούλου / σχεδιασμός ήχων: Δημήτρης Ιατρόπουλος / video: Com.οdd.or / φωτισμοί: Ηλίας Κωνσταντακόπουλος / επιμέλεια κίνησης: Ίρις Νικολάου / βοηθός σκηνοθέτη: Ευθύμης Χρήστου / επικοινωνία: Δέσποινα Ερρίκου / φωτογραφίες: Ελένη Μολφέτα

Ερμηνεύει ο Νίκος Νίκας.

Κάθε Σάββατο & Κυριακή στις 21:00, από τις 3 Οκτωβρίου μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου 2015 @ Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων.
Διάρκεια παράστασης : 70 λεπτά.
Είσοδος : 10 € (γενική είσοδος) / 8 € (φοιτητικό, άνω των 65 ετών) / 5 € (κάρτα ανεργίας, κάρτα ΣΕΗ, ΑΜΕΑ, κάρτα του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος).
———————————————————————————-
Πολυχώρος Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων
Κύπρου 91Α & Σικίνου 35Α, 11361, Κυψέλη, Αθήνα
Τηλ: (00 30) 213 00 40 496
Κινητό: (00 30) 69 45 34 84 45
Email: info@polychorosket.gr
http://polychorosket.gr/
https://www.facebook.com/kentron.el
___________________________________________________
Πρόσβαση
Αυτοκίνητο: άνετο παρκάρισμα.
Λεωφορείο (στάση Καλλιφρονά): 054, 608, 622, Α8, Β8
Τρόλεϊ (στάση Καλλιφρονά): 3, 5, 11, 13, 14 | (στάση Πλατεία Κυψέλης): 2, 4
ΗΣΑΠ: Άγιος Νικόλαος (12 λεπτά με τα πόδια)
Χάρτης

 

 

 

 

Advertisements